Wat te doen met zwarte schimmel in huis?

Je huis spic-and span schoon, dat wil iedereen wel. Toch kan het soms zijn dat je last krijgt van schimmel of ander viezigheid. In badkamers, slaapkamers of andere donkere plekken waar het ook vochtig kan zijn, kan zwarte schimmel ontstaan. Bijvoorbeeld omdat er condensvorming is of omdat er vocht is. Zwarte schimmel bestrijden is noodzakelijk, naast dat er onfris uit ziet, kan het ook een gezondheidsrisico zijn. Wat is zwarte schimmel en hoe kan je zwarte schimmel laten verwijderen?

Wat is zwarte schimmel?

Zwarte schimmel heeft de Latijnse naam Stachybotrys chartarum. Het is een soort schimmel die vaak wordt aangetroffen in vochtige en vochtige omgevingen. Het ziet – zoals de naam doet vermoeden – er zwart uit en je vindt het vaak op muren of plafonds. Het kan ook op hout of karton groeien. Het ziet er niet alleen vies uit maar zwarte schimmel kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, omdat het sporen kan verspreiden die schadelijk kunnen zijn bij inademing. Zwarte schimmel laten verwijderen is dan ook noodzakelijk.

Hoe ontstaat zwarte schimmel?

Zwarte schimmel zie je vooral in badkamers. Dit komt omdat het schimmel in vochtige en slecht geventileerde ruimtes het beste kan gedijen. Wanneer er vocht aanwezig is, zoals door lekkages, condensatie of overstromingen, vinden de sporen van de schimmel een ideale omgeving om te groeien. Deze sporen zijn overal aanwezig, maar hebben een vochtige omgeving nodig om te gedijen. Daarom vind je zwarte schimmel vaak in badkamers, kelders of in een andere vochtige ruimte van je huis.

Hoe kan je zwarte schimmel bestrijden?

Zwarte schimmel bestrijden is dus belangrijk. Hoe kan je nu zwarte schimmel verwijderen? Voordat je begint is het verstandig om beschermende kleding zoals handschoenen, een masker en veiligheidsbril te dragen, om jezelf te beschermen tegen schimmelsporen en chemicaliën. Zwarte schimmelen bestrijden in een kleine ruimte doe je gemakkelijk door een sopje te maken met warm water en mild reinigingsmiddel gebruiken. Schrob het oppervlak voorzichtig met een borstel en spoel grondig af. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig droog is na het reinigen. Voor grotere en hardnekkige schimmelplekken kun je schimmelverwijderaars gebruiken. Volg de instructies op het product nauwkeurig en zorg voor voldoende ventilatie tijdens het gebruik. Bij ernstige schimmelbesmettingen of als je niet zeker bent over hoe je de schimmel veilig kunt verwijderen, is het slim om zwarte schimmel te laten verwijderen. Voor zwarte schimmel laten verwijderen kan je dan een professioneel bureau inschakelen, zij hebben de ervaring en apparatuur om de schimmel effectief te verwijderen zonder verdere verspreiding.

Hoe voorkom je zwarte schimmel in de toekomst?

Is je huis weer schimmelvrij? Dat wil je dan ook graag zo houden. Onthoud dat preventie de sleutel is om zwarte schimmel in de toekomst te voorkomen. Zorg voor goede ventilatie, repareer lekkages en houd vochtige ruimtes schoon en droog. Als je vermoedt dat zwarte schimmel zich in jouw huis verspreidt, neem dan actie om het veilig en effectief te verwijderen en volg bovenstaande stappen om een gezonde leefomgeving te behouden.