Lifestyle coach worden? Volg de opleiding!

De gezonde leefstijl is na de corona pandemie populairder dan ooit. Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat er steeds meer aandacht is voor het bevorderen van de gezonde leefstijl. Helaas lopen veel mensen tegen hetzelfde probleem aan. Ze weten vaak niet welke stappen ze moeten nemen en hoe ze het moeten volhouden. De lifestyle coach is hiervoor dé oplossing.

Wat is een lifestyle coach?

Een lifestyle coach is vergelijkbaar met een life coach, maar schenkt de nodige aandacht aan de gezonde leefstijl. Zo begeleidt, coacht en ondersteunt een leefstijlcoach mensen om betere keuzes te maken in het dagelijks leven. Betere keuzes op het gebied van voeding en beweging, maar ook op stress, ontspanning en slaap. Het doel van de leefstijlcoach is om de dagelijkse gewoontes van een cliënt op een positieve manier te veranderen. Om uiteindelijk bij te dragen aan een gezonde fysieke en mentale gezondheid.

Een goede lifestyle coach vertelt niet wat iemand moet doen, maar gaat samen op zoek naar hetgeen wat een cliënt wil veranderen. Het doel is om een cliënt zelf keuzes te laten maken. In de praktijk blijkt dat de kans op gedragsverandering dan een stuk hoger ligt.

Waaruit bestaat het takenpakket van een lifestyle coach?

Een lifestyle coach helpt klanten aan de hand van het BRAVOZ model: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning en Zitgedrag. Tijdens het coaching traject neemt een lifestyle coach alle belangrijke thema’s op het gebied van leefstijl mee. De bedoeling is dat een coach maatwerk aflevert, en dus zichzelf de volgende vraag stelt: Wat heeft iemand nodig voor leefstijlverandering? Dit is per individu verschillend. Om een antwoord te formuleren en uiteindelijk een plan van aanpak uit te werken zal de coach de huidige situatie in kaart moeten brengen. Dit begint met het ondervragen van de cliënt. Zo vraagt een coach naar de wensen, doelen, thuissituatie en fysieke gesteldheid.

Hoe herken je een goede coach?

Voor een coach is het belangrijk dat hij/zij goed luistert naar de cliënt. Iemand kan bijvoorbeeld niet houden van sporten, maar wel willen afvallen. Dan zul je als coach toch andere manieren moeten gaan verzinnen. Een professionele en goede coach zet iemand zelf aan het nadenken over mogelijke beweeg oplossingen. Dit doet een coach door steeds maar vragen te blijven stellen. Als lifestyle coach zal je dus het nodige geduld moeten hebben om iemand te helpen. Er wordt dan ook altijd gezegd dat elke kleine stap gevierd moet worden. Dit kan al zijn dat iemand bijvoorbeeld in plaats van de lift de trap pakt, of dat iemand boodschappen doet lopend in plaats van weer de auto te pakken. Kleine veranderingen kunnen veel teweegbrengen.

Wat leer je met de lifestyle coach opleiding?

Ben jij enthousiast na dit verhaal en wil je dolgraag lifestyle coach worden? Dan raden we aan om een lifestyle coach opleiding te volgen. In deze opleiding leer jij alles over het motiveren van klanten, over het gedrag van klanten en over gedragscoaching. Je leert met deze opleiding diverse coaching technieken en modellen die je direct kunt toepassen. Uiteindelijk moet de opleiding jou helpen om cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.

De leefstijl coach opleiding van Sport-People.nl

De studie is door heel Nederland te volgen, maar kan je ook volgen vanuit huis. Je hebt verder geen vooropleiding nodig en je wordt getoetst aan de hand van een theorie-examen, stage- en praktijk examen. Een erkende opleider van deze specifieke opleiding is Sport & People. Zij zijn Europees erkend en een partner van NL-actief. Wil je meer weten over de lifestyle coach opleiding? Neem dan een kijkje op sport-people.nl.