Voorkom datalekken en laat datadragers vernietigen!

Als bedrijf wilt u natuurlijk niet dat gevoelige, beschermde en vertrouwelijke gegevens op straat komen te liggen. Dit is schadelijk voor uw imago en kan flinke schade opleveren voor de organisatie. In deze blog lichten we een aantal tips toe om datalekken in de toekomst te voorkomen.

Verzamel geen onnodig gevoelige data

Veel systemen zorgen er tegenwoordig voor dat u namen, geboortedata en andere medische en financiële gegevens kan opslaan. De vraag is alleen, heeft u deze gegevens eigenlijk wel nodig? Als organisatie is het belangrijk om duidelijk op een rij te zetten welke informatie u nodig heeft voor werknemers, consumenten en andere personen in en rondom de onderneming. Op deze manier voorkomt u de kans op het lekken van onnodig gevoelige data.

Maak gebruik van beveiligde software

Tegenwoordig zijn er verschillende producten ter bescherming voor dataverlies. De softwareproducten detecteren mogelijke datalekken en geven u een duidelijk beeld van de gevaren en niet goed beveiligde plekken in de onderneming. Naast deze softwareproducten bestaan er ook programma’s met een beveiligde sleutel voor wachtwoorden en gegevens. Deze programma’s hebben een zeer goede beveiliging die hackers moet tegenhouden. Voor uw mail en andere programma’s raden we ook altijd minimaal een dubbele verificatie aan.

Verwijder gevoelige gegevens die niet meer nodig zijn

Heeft u oude gegevens niet meer nodig, zorg dan dat deze worden verwijderd. Veel bedrijven geven dit tegenwoordig aan en zeggen dat ze na 6 maanden de ontvangen gegevens verwijderen uit de database. Met het verwijderen van oude gegevens die niet meer nodig zijn, zorgt u ervoor dat deze niet meer in een datalek aanwezig zijn. Een absolute aanrader voor webshops.

Verwijder gevoelige gegevens van afgedankte apparaten

Heeft u apparatuur die u niet meer gebruikt op kantoor? Verkoop deze dan niet zomaar, want hier kan ook nog data op staan. Het beste kunt u deze apparatuur verkopen via een IT bedrijf. Deze kopen meerdere apparaten op en vernietigen de datadragers. Datadragers vernietigen is essentieel om datalekken te voorkomen. Nadat de datadragers zijn vernietigd, kan de hardware weer in de verkoop. Op deze manier bent u zeker van het voorkomen van datalekken en u bent goed bezig met het milieu.

Datadragers vernietigen bij CTC IT Solutions

Er zijn diverse IT partijen die datadragers voor u kunnen vernietigen. Een gerespecteerd IT bedrijf, zoals CTC, is een aanrader. Zij vernietigen servers, harde schijven en overige datadragers. Harde schijven vernietigen doet zij op veiligheidsniveau DIN 663999. Dit betekent dat uw harde schijven worden opgehaald, getransporteerd naar het servicecenter, worden geregistreerd, worden vernietigd en worden gerapporteerd zodat u certificaten en een factuur kunt ontvangen. Harde schijven vernietigen doen zij met daarvoor bestemde apparaat die de dragers in verschillende stukken breekt en vervormd.