Voorkom ongelukken met de juiste verlichting voor uw aanhanger

De verlichting voor de aanhanger is erg belangrijk. In de wet- en regelgeving is dit ook te zien, want er zijn diverse regels vastgesteld om de veiligheid op de openbare weg te kunnen waarborgen. In deze blog lichten we toe welke belangrijke regels er zijn voor de verlichting voor aanhangers en welke verlichting u het beste kunt kopen. Lees snel verder!

Wet- regelgeving aanhanger verlichting

Elke aanhangwagen moet achterlichten hebben. De verlichting van een auto of ander trekkend voertuig is niet te zien als de aanhanger is verbonden. Naast de logische verlichting heeft u ook stoplichten, een richtingaanwijzer, standlichten, breedtelichten, mistlichten, omtrekverlichting, kentekenverlichting en reflectoren nodig. Voor de exacte regels raden we aan om een overheidswebsite te raadplegen.

7-polige en 13-polige verlichting

Over het algemeen beschikken aanhangwagens over 7-polige of 13-polige stekkers. De stekkers zorgen voor de verbinding van de verlichting. We hebben het dan over de verbinding tussen de lampen van de aanhanger en de lampen van de auto of ander trekkend voertuig. Aangeraden wordt om te kiezen voor de 13-polige stekker, want deze biedt meer functies. Beide stekkers bieden de volgende functies:

  • Achterlichten

  • Remlampen

  • Richtingaanwijzers (links & rechts)

  • Mistachterlicht

De 13-polige stekker heeft daarnaast ook nog de volgende functies, zoals: Achteruitrijlichten,achteruitrijalarm en laadstroom

LED is de verlichting die u zoekt

De meeste moderne aanhangers worden tegenwoordig geproduceerd met LED verlichting. LED verlichting heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele lampen. De voordelen hebben we hier voor u op een rijtje gezet:

  • Langere levensduur

  • Verbruiken minder energie

  • Helderder dan traditionele gloeilampen

  • Gaan sneller aan (warmen sneller op in koude omstandigheden)

Aanhangwagen verlichting aansluiten

De meeste aanhanger verlichting is eenvoudig aan te sluiten op de aanhangwagen. Als u verlichting moet vervangen, krijgt u bij de nieuwe producten een handleiding die u precies laat zien welke stappen u moet nemen. Het proces verloopt in de meeste gevallen op dezelfde manier. U zal eerst de stekkers moeten controleren, als de stekkers niet op elkaar passen, kunt u de verlichting niet aansluiten. Verder moet u de aansluitingen schoonmaken (deze zijn vaak vies na lang gebruik). Dit kunt u doen met een droge doek. Wilt u de weg op gaan? Test altijd nog even of de verlichting het daadwerkelijk doet. U wilt boetes natuurlijk niet riskeren en ook geen ongelukken veroorzaken.

Verlichting voor aanhangers kopen?

Verlichting kunt u bij verschillende aanbieders aanschaffen. Een favoriet van ons is Aanhangeronderdelenshop. Aanhangeronderdelenshop heeft hoge kwaliteit verlichting, snelle levering en een goede service. Wacht dus niet langer en schaf uw nieuwe verlichting aan om de veiligheid op de weg te waarborgen en boetes te voorkomen.